כיום יש הוכחות מדעיות התמוכות ברעיון לפיו עונת החורף יכולה להשפיע לרעה על מצב רוחנו ולגרום לדיכאון חורף.
דיכאון חורף הוא עדיין בגדר תעלומה למדענים שחוקרים אותו. הרבה דברים מעורבים בסוג הדיכאון הזה, חומרים כימיים במוח, יונים באוויר וגנטיקה.
דיכאון חורף מתאפיין בדרך כלל בתחושה של עצבות, ומצב רוח ירוד. בנוסף, ניתן לראות כי מידת העניין בהתרחשויות, פעילויות, מגעים חברתיים ותקשורת בינאישית יורדת באופן דרסטי וללא גורמים מסיחים, הרבה יותר קל שלקוע בדכאון. אנשים הסובלים מדיכאון חורף לא מוצאים עניין גם בדברים שבעבר גרמו להם להנאה מרובה. נוטים להסתגר בבתים (במיוחד בחורף), וניתן לראות שינויים פסיכומוטוריים של איטיות, מיעוט תנועה ורפיון גופני.
5 טיפים להקלה והפחתת תסמיני דיכאון החורף שלכן –
1. שמירה על פעילות גופנית.
על פי מחקרים לבריאות הנפש יש ראיות משכנעות כי פעילות גופנית שלוש פעמים בשבוע יעילה נגד דיכאון וכי גם לפעילות גופנית קלה תהיה השפעה מועילה. בזמן פעילות גופנית הגוף מפריש אנדורפינים שפועלים נגד הדיכאון.
אם את ספורטיבית ורגילה לפעילות גופנית, פעילות חיצונית בשעות הבוקר והצהריים תהיה יתרון כפול עבורך, כך תוכלי גם להעלות את רמת האנדורפינים וגם לקבל אור יום. פעילות כזו יכולה לגרום לך לשנות את האווירה מסביבך לחיובית וגם לפגוש אנשים חדשים שיעלו את מצב רוחך.
2. אכילה נכונה בזמן החורף.
דיכאון החורף מאופיין גם בשינויים בדפוסי אכילה. לעיתים האכילה בחורף מתגברת ועשויה להיות עלייה משמעותית במשקל.
זהו זמן שבו אנחנו אוכלים יותר ואוגרים יותר שומן, במקרים אחרים, חווים חוסר תיאבון ועשויים לרדת במשקל.
דיכאון החורף יכול לגרום לנו להשתוקק בעיקר למזונות לא בריאים, ולצריכה ניכרת של פחמימות כמו פסטה,ולחם, שוקולד ומתוקים.
בחורף חשוב לזכור לאכול אוכל מחמם, מזין ובריא ולכלול שפע של פירות וירקות טריים בתזונה החורפית שלנו.
3. שינת לילה טובה.
דיכאון גם משנה את הרגלי השינה שלנו, בגלל הימים הקצרים והמחסור באור יום ושמש ישירה, מחזור השינה שלנו משתנה.
תחושת העייפות וחוסר האנרגיה מלוות גם את אלה שישנים הרבה, וגם את אלה שלא מצליחים לישון.
בשינוי השעון לשעון החורף ,שעון הקיר אומר לנו שהגיע הזמן לקום מהמיטה לפנות בוקר אבל השעון הפנימי שלנו אומר לנו שאנחנו צריכות להשאר במיטה ולהיות במנוחה.
נסי גם להמנע משינה בשעות הצהריים, שינה כזו פוגעת במחזור השינה שלנו ואנחנו נוטות לישון בגללה פחות בלילה.
4. החשפי יותר לאור ולשמש.
חוקרים רבים מסכימים כי לאנשים הסובלים מדיכאון חורף יש דבר אחד במשותף- חוסר באור שמש.
כשהחורף מגיע ואיתו הקור והגשם, בחוץ הופך להיות אפרורי וחשוך. הימים מתקצרים וזמן החשיפה שלנו לאור פוחת.
שעות האור הקצרות מובילות לשינויים הורמונליים, שינוי בחילופי חומרים ובמערכות נוספות בגוף, כל אלה עלולים להוביל אותנו לרגישות יתר ולדיכאון חורף.
יש ימים שממש קשה לנו לצאת מהמיטה החמה, מהפוך המפנק ולהוציא את גופינו החמים לאוויר הקר בחוץ.
דווקא בימי שמש כדאי לנו לצאת ולבלות בחוץ באור שמש ישיר או לשבת ליד להחלון ולספוג את קרני השמש, מחקרים מוכיחים שאור בהיר בשעות הבוקר גם יכול מאוד לעזור אפילו אם הוא לא מאור שמש ישיר, תאורת מנורות שיתנו אור חזק יכול לדמות את האפקט אותו אנחנו צריכים מבחינה הורמנלית כדי להתאזן.
5.טיפול בעיסוי שוודי מצוין להקלה על חרדה ודיכאון.
נשים המעוניינות להמנע מדכאון חורף יכולות לעשות זאת על ידי שילוב של עיסוי בשגרת חייהן כטיפול לשמירה על הבריאות שלהן. ימים קצרים וטמפרטורות נמוכות גורמים להרבה אנשים להרגיש מדוכאים ואדישים.
מחקרים מראים כי עיסוי שוודי יכול מאוד לעזור לשיפור מצב הרוח ולאיפוס מקצבי היממה, המובילים לשינה טובה יותר ולאנרגיה גבוהה יותר במהלך היום.
ככל שאנו מתקרבות לחודשים הקרים, החשוכים יותר, קבלת עיסוי יכול להיות שיטה יעילה להתמודד עם האתגרים של החורף, על פי ג'ף סמוט, נשיא איגוד העיסוי האמרקאי (AMTA). "מסז מטיב את הדרך בה הגוף שלנו מגיב להשפעות שליליות, בין אם זה מזג אוויר, חרדות או או דיכאון."
מחקרים נוספים מתעדים גם את השפעת העיסוי על הרגעת חרדה ודיכאון באנשים במצבים רפואיים שונים.
לדוגמא: במחקר מבוקר שבוצע לאורך 12 שבועות, בקרב מתבגרים נשאי H.I.V, משתתפים שקיבלו טיפול בעיסוי דיווחו על ירידה בחרדה ודכאון.
במחקר אחר נמצאו השפעות חיוביות שונות על נשים בשלב 1 ו 2 של סרטן השד לאחר שקיבלו עיסוי.
ההשפעות עליהן דיווחו הנשים כללו: הקלה בחרדה, בדכאון, מצבי רוח ירודים, הקלה בכעס והשפעה ארוכת טווח על דכאון ועליה ברמת הסרטונין בגוף.
הסרטונין הוא האחראי הראשי על התחושות ורגשות שלנו, משפיע על כמה וכמה אזורים בגוף, מאזן מצבי רוח, תאבון, שינה, וטוב לפיתוח זכרון ולמידה.
כמו כן טיפול בעיסוי משפר את איכות השינה שלנו ובייחוד עוזר לאיזון מחזורי שינה והשעון הביולוגי שלנו.
*לא משנה באיזה טיפ תשתמשי חשוב שתזכרי כי דכאון חורף הוא מצב זמני, הוא תכף יעבור, נסי לזכור זאת בכל פעם שעולה בך המחשבה שלילית ודיכאונית, נסי לתקן אותה למחשבה חיובית שהחורף אוטוטו נגמר. 🙂
ואם את לא מצליחה לצאת ממנו אני מזמינה אותך לעלות את רמת הסרטונין בגוף ולבוא לשעה של עיסוי כדי להפיג את דיכאון החורף שלך.
אורלי- 050-8527949
אהבת את המאמר? הרשמי לניוזלטר כדי לקבל בעתיד מאמרים נוספים ולהתעדכן במבצעים חדשים..